BScápolás és betegellátás (dietetikus szakirány)
Study location | Hungary, Pécs |
---|---|
Type | Bachelor, full degree studies |
Nominal duration | 8 semesters (240 ECTS) |
Study language | Hungarian |
Awards | BSc |
Course code | Health Science |
Entry qualification | High school / secondary education (or higher) érettségi bizonyítvány, vagy az azzal egyenértékű középiskolai végzettséget tanúsító tanúsítvány és annak angol nyelvű hitelesített másolata The entry qualification documents are accepted in the following languages: English / Hungarian. In most cases you can request a suitable transcript from your school. If this is not the case, you will need official translations along with verified copies of the original. You must take the original entry qualification documents along with you when you finally go to the university. |
---|
Territory requirements | Applications are accepted from the following territories (based on citizenship): Angola, Argentina, Cape Verde, Chad, Chile, Congo - Kinshasa, Costa Rica, India, Jordan, Mongolia, South Korea, Türkiye, Ukraine, Venezuela, Vietnam, Yemen. |
---|
Language requirements | Hungarian B2 |
---|
Other requirements | - útlevél másolata |
---|
More information |
---|
Overview
“A képzés célja ápoló és betegellátó szakemberek képzése, akik az egyén, a
család, a közösség és a társadalom egészségvédelméről és az egészség
helyreállításáról, valamint az egészségügyi és szociális ellátásról szerzett ismereteik
alapján képesek az egészségügyi és szociális ellátás szintjén a megelőző, gyógyító,
gondozó és rehabilitációs munkában önálló felelősséggel részt venni.
A dietetikus ismeri
- az egészséges táplálkozás követelményeit, a helytelen táplálkozás
egészségkárosító hatásait, a megelőzés módjait és lehetőségeit. – Ismeri
- a különböző korosztályok, állapotok (például: várandósok, szoptató anyák) táplálkozási sajátosságait és
szükségleteit.
- a gyakoribb betegségek és betegségtípusok etológiai tényezőit,
fontosabb morfológiai és funkcionális jellemzőit, patomechanizmusait és a dietoterápia
lehetőségeit.
- az élelmezési üzemre vonatkozó általános követelményeket, a korszerű
ételkészítési technológiákat és a diétás konyhatechnológia eljárásait, alkalmazási lehetőségeit.
- az ételek tápanyag-összetételét, az ételkészítés során abban végbemenő változásokat
és a tápanyagok szerepét az egészséges és a beteg ember táplálkozásában.
Nyelvi felkészültség mérése céljából; szakmai és motivációs beszélgetés. A járványügyi helyzet függvényében online elbeszélgetés vagy személyes elbeszélgetés a képzés helyszínén.
Ajánlott irodalom nincs.
A nyelvi előkészítőt tartó intézmény záróvizsgáját az intézmény figyelembe veszi a felvételinél?
igen
Megjegyzés:
A Kar kizárólag olyan képzésre tudja felvenni a jelentkezőt, amely a 2024. évi általános felvételi eljárást követően indításra kerül; Hallgatói jogviszony létesítés további feltétele sikeres felvételi eljárást követően a PTE által szervezett orvosi egészségügyi alkalmassági vizsgálaton való megfelelés;”
Programme structure
A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:
– alapozó egészségtudományok 15-20 kredit; – alkalmazott egészségtudományok 30-35 kredit; – ápolástudományok 4-6 kredit; – táplálkozástudományok 2-5 kredit; – gyógyszertudományok 2-4 kredit; – természettudományok 6-8 kredit; – bölcsészettudományok 6-8 kredit; – társadalomtudományok 8-12 kredit.dietetikus szakirány:
– alkalmazott egészségtudományok 5-10 kredit, – elméleti- és klinikai orvostudományok 10-15 kredit, – élelmiszer- és táplálkozástudományok 90-100 kredit.Minden szemeszterben az utolsó 2 aktív félév átlagában 18 kreditet kell teljesíteni.