BScszőlész-borász mérnöki
Study location | Hungary, Pécs |
---|---|
Type | Bachelor, full degree studies |
Nominal duration | 7 semesters (210 ECTS) |
Study language | Hungarian |
Awards | BSc |
Course code | Agricultural Science |
Entry qualification | High school / secondary education (or higher) középiskolai végzettséget igazoló bizonyítvány The entry qualification documents are accepted in the following languages: English / Hungarian. In most cases you can request a suitable transcript from your school. If this is not the case, you will need official translations along with verified copies of the original. You must take the original entry qualification documents along with you when you finally go to the university. |
---|
Territory requirements | Applications are accepted from the following territories (based on citizenship): Angola, Argentina, Cape Verde, Chad, Chile, Congo - Kinshasa, Costa Rica, India, Jordan, Mongolia, South Korea, Türkiye, Ukraine, Venezuela, Vietnam, Yemen. |
---|
Language requirements | Hungarian B2 |
---|
Other requirements | A motivation letter must be added to your application. nyelvtudást igazoló bizonyítvány, motivációs levél, orvosi igazolás, Felvételi beszélgetés: nyelvi felkészültség, szakmai és motivációs beszélgetés |
---|
More information |
---|
Overview
Felvételi beszélgetés: nyelvi felkészültség, szakmai és motivációs beszélgetés
A nyelvi előkészítőt tartó intézmény záróvizsgáját az intézmény figyelembe veszi a felvételinél?
Igen
Megjegyzés:
-
Programme structure
Főbb tárgyak:
Általános alapozó ismeretek:
matematika, biostatisztika, fizika, alkalmazott informatika, kémia,
növénytan, növényélettan, általános mikrobiológia, műszaki
alapismeretek, gazdaságtudományi alapismeretek (közgazdaságtan,
üzemtan);
Szakmai törzsanyag:
élelmiszerkémia, borászati kémia, borászati analitika, élelmiszer és
borászati mikrobiológia, élelmiszeripari alapműveletek, mérés és
automatizálás; munkavédelem, borászati műveletek, szőlészeti és
borászati gépek; agrometeorológia, talajtan, agrár és élelmiszeripari
gazdaságtan; vezetési, szervezési és marketing ismeretek,
minőségbiztosítás, szaktanácsadás;
Differenciált szakmai ismeretek:
a szőlőtermesztés és borászat története, a szőlőtermesztés biológiai és
ökológiai alapjai, termőhelyismeret, a szőlőtermesztés rendeleti
szabályozása, eredetvédelem; szőlőtermesztés-technológiai ismeretek,
művelési irányzatok; a szőlőtermesztés gépesítése, szőlő kártevők és
betegségek, a szőlő növényvédelme; szőlőfajtaismeret és -használat,
nemesítés, biotechnológia; szőlőszaporítás; borászati technológia,
minőségszabályozás, organoleptikus értékelés, kóstolástechnika.
Szakmai gyakorlat:
A szakmai gyakorlat két részből tevődik össze: egyrészt egy legalább
3 hetes időtartamú, a szak kiemelt tárgyköreit (szőlészet, borászat)
szorgalmi időszakban lezáró szakmai gyakorlatból, amelynek
teljesítése kritériumfeltétel, továbbá egy fél évig tartó összefüggő
szakmai gyakorlatból.
Career opportunities
A széleskörű szőlész-borász mérnöki ismereteket megszerezésével a
végzettek elhelyezkedhetnek a szőlőtermesztéssel, a borászattal,
illetve az ehhez kapcsolódó értékesítéssel foglalkozó vállaltoknál,
valamint képessé válnak új szőlőültetvények és borászati üzemek
létesítésére és azok szakszerű, jövedelmező és környezettudatos
működtetésére is.