More information

btk.pte.hu/..pzeseink/esztetika-mesterszak 

Overview

Rövid leírás Az esztétika szakot azoknak ajánljuk, akik nem biztos, hogy művészek akarnak lenni, de fogékonyak a művészetelméleti és filozófiai kérdésekre, érdeklődnek a kultúra, a művészet, az irodalom, a történeti folyamatok és változások iránt, kíváncsiak a nagy elméletekre és cáfolataikra, szeretnek olvasni, koncertekre és színházba járni, képzőművészeti alkotásokat nézegetni, és akik elgondolkodnak azon, amit olvasnak, látnak és hallanak.

Képzés célja
olyan szakemberek képzése, akik megszerzett művészetelméleti, esztétikai, kultúra- és médiatudományi ismereteik birtokában alkalmasak a hazai és nemzetközi kulturális és művészeti világ áttekintésének, leírásának és értelmezésének a feladatára, egyéni és közösségi szinten egyaránt. Képesek arra, hogy párbeszédbe bocsátkozzanak és együttműködjenek a saját szakmai közösségükön kívüli szakmai közösségekkel vagy a kultúra területén dolgozó egyéb csoportokkal. A rendszerezett ismereteiket probléma- és kontextusérzékenyen tudják mozgósítani különböző helyzetekben a humán kultúra területén. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.



Az esztétika szakot azoknak ajánljuk,

- akik fogékonyak a művészetekre, de nem biztos, hogy művészek akarnak lenni

- akik művészek akarnak lenni és fogékonyak a művészetelméleti és filozófiai kérdésekre

- akiket érdekel a kultúra, a művészet, az irodalom, a történeti folyamatok és történelmi változások

- akik kíváncsiak a nagy elméletekre, azok cáfolataira

- akik szeretnek olvasni, koncertekre és színházba járni, képzőművészeti alkotásokat nézegetni – és akik elgondolkodnak azon, amit olvasnak, látnak és hallanak.

Programme structure

Főbb témakörök:
esztétikatörténet, művészetfilozófia
művészetelméletek
ágazati esztétikák
szakszöveg- és műértelmezés
művészeti kritika
A képzésben olyan általános elméleti és módszertani ismeretek szerezhetők, amelyek arra szolgálnak, hogy párbeszédbe állítsák a hagyományos elméleti és történeti bölcsészismereteket a kulturális és művészeti világ számára és a közösség számára fontos kérdésekkel.

A személyes képességeknek és érdeklődésnek leginkább megfelelő, szakterület műveléséhez alkalmas, a kultúra- és művészetértés, a kreatív írás, a művészetértelmezés és a művészeti kritika különböző változatainak elsajátításához, megértéséhez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzéséhez a képzés részeként a felsőoktatási intézmény által ajánlott speciális programok választhatók.


Szakirányok, specializációk:
SPECIALIZÁCIÓK

művészetelmélet
klasszikus örökség
film és vizuális kultúra

Career opportunities

Elhelyezkedési területek
A Pécsett végzettek jelentős arányban helyezkedtek el a különböző közművelődési intézményekben; a nyomtatott és elektronikus sajtóban; szerkesztői munkát végeznek rádióknál és televízióknál, irodalmi, kulturális folyóiratoknál; közgyűjtemények, galériák, múzeumok munkatársai, kurátorai, művelődési egyesületek, alapítványok, civil szervezetek vezetői lettek; vagy kutatóként, oktatóként a tudományos életben, a felsőoktatásban találták meg a helyüket – ahogyan a pécsi Esztétika Tanszéke tanárai is.

Not available for applying at the moment
Not available for applying at the moment
Sponsor logo
Sponsor logo