Overview

Oklevélben szereplő képzettség neve:
Kerámiatervező, üvegtervező, fémműves, divat- és textiltervező
Képzési jellemzők:
A Tárgyalkotás alapképzési szak tág horizonton kínál fejlődési lehetőséget. Kerámiatervezés, valamint a Fémműves és Üvegtervező specializációin a design, az anyagkutatás, a 3D tervezés és 3D nyomtatás, a papírtól a betonig terjedő anyaghasználat, különböző anyagok kombinálása jellemző.
Az oktatás műterem központú, az oktatókkal való kapcsolat személyes. A műtermek a Művészeti Kar Zsolnay Kulturális Negyedben található épületeiben helyezkednek el, gyönyörű történelmi, kulturális környezetben.

Az országban egyedül itt, a PTE Tárgyalkotás szakán tapasztalhatják meg a hallgatók a tervezésnek, alkotásnak azt a széles spektrumát, amely kulcsot ad a diákjainknak a design, a kézműves és autonóm alkotások, a kortárs építészethez kapcsolódó feladatok megoldásához egyaránt. A személyes érdeklődés alapján ezek közül választhatják ki azt a területet, amelyben a leginkább szeretnének elmélyülni. Munkájukat az adott szakterületen nemzetközileg elismert, nagy tudású tanárok rendszeres, folyamatos konzultációja segíti.

A Divat és textil specializáció 2021 őszétől hangulatos kézműves környezetben kezdi meg működését az egykori Zsolnay rezidencia fölújított épületében. Öltözéktervező és autonóm textilművészeti csoportokban biztosítunk BA továbbtanulási lehetőséget a textilművészet iránt érdeklődők számára.

Az öltözéktervező csoportban célunk, hogy a hallgatók megismerjék a funkcionális és esztétikus ruházat tervezésének alapjait, folyamatát, hangsúlyt fektetve az alkotás szerepére, a kísérletezésre és a tervezői gondolkodás elsajátítására. A képzés során a hallgatók megszerzik azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek fejlesztik a kreatív képességeket, és megalapozzák személyes stílus kialakítását.

Az autonóm textilművészeti csoportban a szövött kárpit (Gobelin) professzionális képzésére alkalmas műhelyben, a klasszikus technikai alapozás mellett elsősorban a szövéssel összefüggő kísérletekre teremtünk lehetőséget. A kárpitművészeti képzésnek ideális beágyazódást teremt a PTE MK oktatási struktúrája, amelyben az országban egyedülálló módon a képzőművészeti és iparművészeti képzés egy karon belül szabad áthallgatási lehetőséget biztosít minden egyetemi polgár számára.

Igen széles a választék a nyári szakmai gyakorlatok helyszíneiben is. A gyakorlat heteit különböző porcelángyárakban (pl. Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.), a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban és más szakmailag izgalmas helyeken tölthetik diákjaink.
Elméleti tárgyainkat szintén a szakterületükön kiemelkedő oktatók tanítják.

Várjuk a nem művészeti szakirányú középiskolából jövő érdeklődő jelentkezőket is.
A képzés tanterve:
PDF ikon tanterv_targyalkotas_ba2017.pdf
Szakirányok, specializációk:
Tárgyalkotás alapszak szakirányai, specializációk:

Kerámiatervezés-, Üvegtervezés-, Fémműves (ötvös), Divat- és textiltervezés

Jelentkezéskor a fenti szakirányok egyikét kérjük megjelölni!

Not available for applying at the moment

Application deadlines apply to citizens of: United States

Not available for applying at the moment

Application deadlines apply to citizens of: United States