More information

tatk.elte.hu/mesterszakok/szociologia 

Overview

Magyarország leghosszabb ideje működő szociológusképzése a társadalomkutatás témáinak és módszereinek egyedülállóan széles kínálatát nyújtja. A szak célja társadalmi problémák kezelésében jártas, széles látókörű, interdiszciplináris tudással rendelkező szociológus szakemberek képzése.

A kurzuskínálatunkban egyszerre próbáljuk megjeleníteni a sokféleséget és az elmélyülés, a specializáció lehetőségét, hogy a tőlünk kikerülő kutatók szakképzett értelmiségiek és művelt szakemberek legyenek.

A szak a társadalmi élet, a közigazgatás, irányítás, oktatás, tervezés, ellenőrzés, szervezés, kutatás területén elhelyezkedni kívánó fiatalok munkaerő-piaci esélyeit alapozza meg, illetve előkészíti a legjobbakat a doktori fokozat megszerzéséhez.

A képzés során már az első félévtől hangsúlyt fordítunk arra, hogy a hallgatók az önálló kutatásban való jártassághoz szükséges készségeket megszerezzék.


Három, útközben választható specializációt kínálunk:

  • TÁRSADALMI DINAMIKA ÉS HÁLÓZATKUTATÁS
  • ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁRSADALOM- ÉS KULTÚRAKUTATÁS
  • MIKROSZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA

Szakigazgató:
Berényi Eszter, habil. egyetemi docens

Felvételi követelmények:

Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe a szociológia, a társadalmi tanulmányok alapképzési szak. Egyéb alapszakos diplomákat egyedileg bírálunk el a teljesített kreditek alapján.

Aki nem teljes kreditérték beszámítású oklevéllel jelentkezik, annak a felveteli@tatk.elte.hu címre lehet kreditelismerési eljárásra kérvényt benyújtania úgy, hogy csatolja a felsőoktatásban elvégzett tárgyainak igazolását. (Az e-mail tárgyában és tartalmi részében is szerepeljen, hogy melyik szakra nyújt be kérvényt.)

A jelentkezőknek csatolnia kell az alapszakos diplomát és teljesítésigazolást (transcript of records) az alapképzésről eredeti nyelven. Ha az eredeti dokumentumok nem magyar vagy angol nyelven kerültek kiállításra, a dokumentumok magyar vagy angol nyelvű fordítását is csatolni szükséges.

További feltöltendő dokumentumok:

  • motivációs levél magyarul
  • teljesítésigazolás (transcript of records) a magyar előkészítő képzésről
  • a magyar előkészítő képzés sikeres lezárását igazoló nyilatkozat
  • útlevélmásolat

Felvételi procedúra:

A teljes jelentkezési csomaggal rendelkező jelentkezőket a felvételi bizottság szóbeli felvételi vizsgára hívja. Az intézményi felvételi pontok a korábbi tanulmányi eredményekből (a leadott dokumentumok alapján) és a szóbeli felvételi vizsga eredményéből tevődnek össze. A felvételi vizsga a jelentkezők általános, valamint szakmai tudását és érdeklődését méri fel.

A sikeres felvételi vizsga a felvétel feltétele. Sikertelen felvételi vizsga esetén a jelentkezést elutasítjuk.

Felvételi vizsga:
Igen

Felvételi vizsga típusa:
Szóbeli

Felvételi vizsga helyszíne:
Online

Irodalom:

  • Beck, Ulrich: Túl renden és osztályon? – Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi individualizációs folyamatok és az új társadalmi alakulatok, identitások keletkezése. In: Angelusz Róbert – Éber Márk – Gecser Ottó (szerk.): Társadalmi rétegződés olvasókönyv. Tankönyvtár [www.tankonyvtar.hu], Bp., 2010.
  • Goffman, Erving: A terepmunkáról. In: Bodor Péter (szerk.): Szavak, képek, jelentés. Kvalitatív kutatási olvasókönyv. L’Harmattan, Bp., 2013. 53-60. old.
  • Rudas Tamás: Közvélemény-kutatás, 2. kiadás. Budapest: Corvina, 2006.
  • Weber, Max: A tudomány mint hivatás. In: uő.: Tanulmányok. Osiris, Bp., 1998. 127-155. old.

Kapcsolattartó:
Nemzetközi Iroda, Bagi Eszter Borbála
E-mail: international@tatk.elte.hu

Programme structure

Mintatanterv

Career opportunities

A szakon végzettek a társadalom-irányítási, társadalom-fejlesztési, államigazgatási, önkormányzati civil-társadalmi és gazdasági szervezetekben munkaszervezési, jóléti, kulturális, szociális, oktatási stb. szférákban sikeresen látnak el megvalósítandó fejlesztési, irányítási, kutatási, elemzői, szakértői, szervezési feladatokat.

Not available for applying at the moment
Not available for applying at the moment
Sponsor logo
Sponsor logo